Oficálna stránka obce

Nové voľby starostu obce

11. septembra 2017

Ku dňu 30.06.2017 sa zo zdravotných dôvodov JUDr. Milan Bombala vzdal funkcie starostu obce, následne v zmysle § 13b ods. 4 zákona č. 369/1990 Zb. o obecnom zriadení začal plniť úlohy starostu v plnom rozsahu zástupca starostu Milan Kubeš. Obec o danom stave následne informovala Ministerstvo vnútra SR a žiadala o vyhlásenie nových volieb. Nové voľby do orgánov samosprávy obcí na voľné posty starostov, resp. poslancov obecného zastupiteľstva vyhlasuje predseda NR SR.

Voľby do orgánov samosprávy obcí, ktoré sa uskutočnia dňa 14. októbra 2017 sa obce Rovinka netýkajú, nakoľko boli vyhlásené pred vzdaním sa funkcie starostu obce. Voľby sa vyhlasujú v zmysle zákona č. 180/2014 Z. z. o podmienkach výkonu volebného práva a o zmene a doplnení niektorých zákonov. V zmysle poslednej novely tohto zákona, by sa v prebiehajúcom volebnom období nové voľby do orgánov územnej samosprávy mali konať do 31.10.2017, toto ustanovenie však skupina poslancov NR SR namietala ako protiústavné na Ústavnom súde SR. Vzhľadom na vyššie uvedené môžu teda nastať 2 situácie:

  • ústavný súd pozastaví alebo zruší napadnuté ustanovenie zákona, v tom prípade sa nové voľby uskutočnia pravdepodobne v 1. štvrťroku 2018,
  • ústavný súd včas nerozhodne alebo potvrdí napadnuté ustanovenie zákona, v tom prípade sa nové voľby neuskutočnia a budú sa konať až riadne voľby koncom roka 2018.

Aktuálne informácie o vývoji situácie včas zverejníme.

Podanie na Ústavný súd SR

  •  
  •  
  •  

Last modified: 8. októbra 2017